Vuosi 2022.
Vuosi 2022 lähenee loppuaan. Jälleen takana on erikoinen vuosi. Siinä missä vuosikymmen alkoi koronan mullistaessa maailman, jatkui vuosikymmen edelleen kriisiteemalla. Juuri kun kuvittelimme aikojen pian palaavan normaaliksi koronarajoituksista, tuli uusi kriisi. Helmikuussa Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainassa. Sota tuli lähellemme. Pakotteet iskivät maailmantalouteemme. Tuli energiakriisi, hintojen nousu, inflaatio ja ostovoiman hupeneminen. Eri puolilla maailmaa käynnissä olevia tai leimahtamaisillaan olevia sotia. Kaiken yllä lisäksi ilmastokriisi ja luontokato. Ja mitä näitä kaikkia olikaan.

Tämä vuosi on konkretisoinut riippuvuussuhteiden riskit. Uhkakuvat ovat tulleet osaksi arkeamme. Elämme sodan aikaa, vaikka varsinainen sota onkin meistä kaukana. Venäjälle asetetut pakotteet ovat vaikuttaneet talouteemme. Nykyaikainen talous on uhkapeliä. Suurten voittojen tavoittelu ajaa pelaamaan riskillä, uhkia ei haluta nähdä, niistä ei haluta kuulla. Valitettavasti näyttää siltä, että tämän vuoden opetukset eivät ole tehonneet.

Vuosi 2022 on osoittanut varautumisen tärkeyden. Vuosi on ollut täynnä puhetta varautumisen parantamisesta. On puhuttu huoltovarmuudesta, sotilaallista valmiuksista, kotivarasta, omavaraisuudesta ja väestönsuojien tilanteesta. Meille, joiden perusluonteeseen kuuluu varautuminen, tämä aika onkin ehkä helpompaa. Kotivara on ollut minulla kasassa suunnilleen aina ja erilaisia taitojakin kerättynä. Minun ei tarvitse hamstrata vessapaperia, sillä ilman sitäkin ihminen pärjää. Viime vuosina varautunut luonne on auttanut kummasti. Viihdyn kotona oman perheen kanssa ja ihan yksikseenkin.

Vuosi 2022 tulee varmasti jäämään niin sotahistoriaan kuin taloushistoriaan, mutta tapahtui tänä vuonna monta muutakin historiallista juttua niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Britanniassa vietettiin kuningattaren juhlavuotta ja myöhemmin hautajaisia. Maapallon väkiluku ylitti 8 miljardia. Euroopassa hikoiltiin kesähelteissä. Eri puolilla maailmaa myrskyt, metsäpalot, tulvat ja muut katastrofit iskivät.  

Suomessa järjestettiin ensimmäiset aluevaalit tammikuussa. Uudistuksen lopputuloksen näemme sitten ensi vuonna. Olkiluoto 3 saatiin viimein keväällä 2022 tuottamaan sähköä, joskin säännöllinen sähköntuotanto antaa edelleen odottaa. Suomi voitti jääkiekossa kullat sekä olympialaisista, että MM-kisoista. Olympiakulta Venäjää vastaan käydystä finaalista tuntui lähes yhtä ihanalta MM95 (nevöförget). Toukokuussa Suomi päätti hakea Nato-jäsenyyttä.  Vuoden aikana kuoli mm. Kati Nappa, Jaakko Kuusisto, Aarne Tanninen, Lalli Partanen, Antti Litja, Jussi Hakulinen, Vesa-Matti Loiri ja Outi Heiskanen. 

Vuodelta 2023 toivoisi rauhaa. Valitettavasti se tuntuu juuri nyt valitettavan utopistiselta. Ja vielä pitkään sen jälkeen, kun sota Ukrainassa päättyy, maailma tulee hakemaan uomiaan. 

Tervetuloa 2023! Toivottavasti olet meille hyvä!

Muisto toukokuiselta Englannin matkalta. Thomas Gainsboroughin patsas tämän synnyinkaupungissa Sudbyryssä oli toukokuussa koristeltu Britannian lipuilla kuningatar  Elisabet II 70-vuotisen valtakauden kunniaksi. Syyskuussa kuningatar menehtyi. 


Kommentit

Suositut tekstit