17.3.2017

Paluu juoksupoluille.

Kevät. Mikä ihana syy palata juoksupoluille. Odotan jo niin aurinkoisia kevätpäiviä, jolloin puut vihertyvät silmissä. Linnut livertävät. Ja lämpö alkaa helliä ihoa. Silloin nautin vaihtuvista maisemista ja seikkailuista metsäpoluilla. Tai ihan vain asfaltti ja peltoteillä seikkalusta uusia reittejä etsien.

juoksumaisemat

Syksyn ja talven aikana juoksuni jäivät todella vähiin. Ovathan ne maisemat siellä kaikkina vuodenaikoina ja juokseminen lähinnä vain asenne ja varustelukysymys. En voi sille mitään, että pimeys ja märkyys eivät yhtään houkutttaneet lenkkipoluille. Liikuntaa en sentään unohtanut, sillä crosstrainingistä on muotoutunut jo olennainen osa viikkorytmiä. Talven aikana tosin olin aivan liian paljon sairaana. Syytän siitä stressiä ja vähäisiä unia. Olen oikeasti niin kyllästynyt olemaan tällainen stressipeikko. Mutta siitä mun ei pitänyt kirjoittaa tällä kertaa... Tarkoituksenani oli kirjoittaa paluusta juoksupoluille.

En ehkä ole vielä tavoittanut juoksemisessa sitä juoksijanflowta, joka saa heittämään lenkkarit jalkaan säällä kuin säällä. Ehkä sekin päivä vielä joskus koittaa. Juoksemisen aloittaminen joka kevät suunnilleen alusta on kutakuinkin turhauttavaa. Toki en nyt suinkaan ole siinä pisteessä kuin joskus muinoin, sillä peruskunto on nyt parempi kuin sitten yläastevuosien. Helmikuussa 7 kilsan lenkki metsäpoluilla meni ihan sujuvasti ja askelkin löytyi kummasti. Maaliskuussa reilu neljä kilsaa meni vajaaseen puoleen tuntiin. Mutta nopeutta ja kestävyyttä on talven aikana kadonnut jonnekin.

Garmin
Uusien kenkien metsästäminen olisi jälleen pian ajankohtaista. Omistan tällä hetkellä kolmet juoksukengät, kahdet poluille sopivat ja yhdet kaduille. Käytän niitä myös muutoin kuin juostessa, joten kilometrejä niille on kertynyt juoksukilometrejä enemmän. En ole mikään hifistelijä, mutta jalkani tuppaavat olemaan. Monet kengät ovat lisäksi kantapäästä liian leveitä. Joten täytynee alkaa kyttäillä tarjontaa (ja täyttää lottokuponkeja).

Polkujuoksuun sopivat Salomonin Sense prot ja Asicsin Gel-FujiTrainer 3. Näistä Sense prot ovat ihan hyvät juosta maastossa, jossa ei ole yllätyksiä. Ne ovat kuitenkin todella liukkaat esimerkiksi märällä kalliolla tai pitkospuilla. Paino sanalla todella liukkaat. Mielestäni ne ovat monia ns. tavallisia lenkkareita liukkaammat tietyissä olosuhteissa. Asicsit puolestaan ostin joskus alehyllystä halvalla lähinnä niiden Goretex-ominaisuuden vuoksi ulkoilukäyttöön. Totesin kuitenkin, että ne ovat hyvät juoksukengät. Kesäkäyttöön ne ovat kuitenkin makuuni aivan liian lämpöiset ja pullamaiset.

Nike Zoom Pegasus 32:set ovat olleet asfaltti- ja hiekkateille oikein passelit. Kuitenkin olisi hyvä varmasti omistaa kahdet lenkkarit, jotta toisten kuluessa olisi jo yhdet sisäänajetut. Ja nämä yksilöt alkavat olla jo enemmän kuin sisäänajetut. Voisin hyvin kuvitella ostavani uudet pegasukset, mutta olen avoin myös muille vaihtoehdoille, koska kengäkokemukseni ei vielä ole kovin laaja. Ehkä on olemassa parempiakin ja minulle sopivampia.

Joten vinkkejä hyvistä juoksukengistä saa antaa :)


2 kommenttia :

 1. Itse ostin juuri uudet lenkkarit. Olen tähän mennessä juossut Asicsen Gel Kayanoilla, mutta talvella pääsin parit testilenkit juoksemaan Hoka One One Clifton 3:lla ja ne sopivat mun jalkaan ja juoksutyyliin kuin nenä päähän.
  Olen vahvasti kanta-astuja ja nämä ovat hieman muuttaneet sitä juoksuasentoani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytyäni läpi kotikaupunkini surkean lenkkarivalikoiman päädyin ostamaan uudet pegasukset. Hoka one oneja en ole koskaan edes koittanut jalkaan, sillä niitä ei tässä kaupungissa myydä. Juoksutyyli ja jalan mallihan ne näissä paljon vaikuttavat.

   Poista