5.1.2017

Vegaanihaaste.Tänä vuonna päätin tarttua Vegaanihaasteeseen. Kyseessä ei ole hyppy tuntemattomaan, sillä kasvisruokapainotteisesti olen muutoinkin elellyt ja kasvisruoka on sitä mistä eniten pidän. Kalaa, munia ja maitoa olen kuitenkin tähän asti syönyt. Ja joskus harvoin lihaakin. Syinä haasteeseen ovat niin eettiset, ekologiset kuin terveydellisetkin syyt. Mä en yksinkertaisesti tykkää siitä olosta, joka lihansyömisen jälkeen tulee. Kasvisruokaa syömällä olo on paljon kevyempi.

Vegaaniruoka ei ole minulle mikään uusi tuttavuus. Olen sitä syönyt ja kokkaillutkin. Vegaanihaaste tuntuukin nyt lähinnä antaneen minulle inspiraation kokeilla jotakin uutta sekä innostusta parantaa syömisteni koostumusta parempaan suuntaan. Helposti sitä kangistuu niihin samoihin vanhoihin kaavoihin. Esimerkiksi pastakastikkeen soijarouheesta olen  tehnyt kymmenen vuotta kutakuinkin samanlaisena.

Kala, kananmunat ja maito ovat olleet osana ruokavaliotani ehkä osittain laiskuuden vuoksi. Kuitenkin sen proteiiniannoksen voi saada myös vegaaniruokavaliosta. Toivonkin nyt haasteen motivoivan minua koostamaan ruoka-annokseni paremmin. Joskos silloin ei niitä "syön kaiken mitä eteeni tulee" -hetkiä tulisi. Kalan syömisen lopettamisen puolesta puhuu sekin, että taidan olla sille vähän allerginen.

Ihan mahtavaa on, että kasvis- ja vegaaniruokaa on tänä päivänä niin helppo saada. Kauppojen valikoima on lisääntynyt huimasti täällä Porissakin. Joskin tuossa joulun alla totesin, että eineksiä sun muita kyllä löytyy helposti joka kaupasta, mutta esimerkiksi seitanin valmistukseen tarvittavia aineksia ei ihan joka kaupasta löydä. Ja ravintoloistakin saa vegaaniruokaa! Erityismaininta täytyy antaa Porin uudelle Turo's Heavy Kebabille, jonka vegaaninen falafelpita oli todella nam.

Lapsille kaikki meikäläisen vegaanikokkailut eivät uppoa. Nyhtökauraa he inhoavat. Härkiksestä tehty vegaaninen makaroonilaatikko maistui kuulemma oudolta. Härkis tortillan täytteenä kyllä maistui. Mutta onneksi tyypit kuitenkin mielellään maistavat uusia makuja ja ehkä sieltä vielä uusia mieleisiäkin löytyy. Se samanlaisena pysynyt soijarouhekastike kyllä maistuu. Pienin eläisi mieluusti hedelmillä. Kuulemma.

Kasvisruokaa tai vegaanista ruokaa syömällä en tahdo ajaa suomalaista maanviljelystä ahdinkoon. Kyllä sitä ahdinkoa ovat enemmän aiheuttaneet tuottajahintojen alentamiset ja muut muutokset. Kasviksissa suosin mielelläni suomalaista ja lähellä tuotettua. Optimisti minussa jaksaa uskoa suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon jatkuvuuteen ja uudistumiskykyyn. Oikeastaan näen sen ihan välttämättömyytenä ja toivon todella myö päätöksenteossa huomioitavan kotimaisen ruoantuotannon turvaamisen. On ollut ilo huomata uusien, nyhtökauran ja härkiksen kaltaisten, innovaatioiden esiin marssia.

Ehkä kaikkein eniten minun tulee ikävä kermakakkua, marenkia ja jäätelöä. Mutta niiden syöminen nyt ei muutenkaan ole osa mitään optimaalista ruokavaliota.

P.S. Kuvissa makaroonilaatikkoa K-Ruoka sivustolta löytyvällä ohjeella sekä omasta päästä taiottua porkkanalinssikeittoa. Niin ja sämpylöitä Panelian rivimyllyn sämpyläjauhoista. Kaikki vegaanista siis.

2 kommenttia :

 1. Huippua, että oot mukana! Kermakakusta, marengista ja jäätelöstä ei tarvi luopua vegaaninakaan :)

  Marenki onnistuu helposti taika-ainesosalla, joka tulee säilykekikherneiden purkista:
  http://www.kamomillankonditoria.com/2015/04/kanaystavalliset-marengit.html

  Eläinperäisen kerman voi vaihtaa kasviperäiseen ja kakkupohjakin onnistuu ilman kananmunia:
  http://www.kamomillankonditoria.com/p/kamomillan-taytekakkuopas.html

  Jätskiosastolta löytyy vaikka mitä! Uusimpina juttuina 3 kaverin vegaanijäätelöt:
  http://www.vegaanituotteet.net/herkut/jaatelot-jalkiruuat/

  Kovasti tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Täytyypäs kokeilla. Olen kyllä joitain leivontareseptejäsi kokeillutkin :)

   Poista