18.4.2016

Polsanluoto.


Aivan Porin keskustan tuntumassa on pikkuinen Polsanluoto ja siellä Polsanreitti. Reitin kunnostus on ilmeisesti vielä kesken, joskin Polsanluotoon johtavan pikkusillan päässä oli jäljellä vain jäänteet lapusta, jossa syksyllä kerrottiin reitin olevan toistaiseksi poissa käytöstä. Menimme silti, koska alueella oli jo sen verran kuivaa, ettei pitkospuitakaan tarvittu. Ruuhkaa ei ollut. Kaksi nuorta kameran ja kiikareiden kanssa tuli vastaan. Ja kaksi mopopoikaa, joille mieheni ystävällisesti suositteli ajamista jossakin muualla. Kiukutti todella tuo pärinä alueen pesintätoimiin käyvien lintujen puolesta. Mopopoikien kadottua maisemasta ne lauloivat aahh niin kauniisti. Varmaan kiittivät.

Maisema oli avoin. Tulviva joki oli vetänyt vanhan rantakasvillisuuden lakoon mutta uusi kasvukausi vihersi jo. Aivan pian siellä saa kulkea kuin viidakossa. Nyt maisemasta on luettavissa monta asiaa, jotka kasvu pian taas peittää.

Polsanluodossa, metsikön kätkemänä, on vanha luhistumaisillaan oleva mökki. Mökki on ollut vuosikausia luonnon ja tihutöiden armoilla. Nyt keväällä asumisen jäljet näkyivät maisemassa hyvin. Löysimme maastosta vanhan hetekan jäänteet sekä muita raunioita. Mikähän lienee mökin sisälle piirrettyjen huonekalujen tarina? Onko joku vain halunnut tuoda jotain kaunista tihutöiden tuhoamaan mökkiin? Onko joku kuvannut siellä jotain erityistä?Pystyssä olevan mökin läheisyydessä lienee ollut toinenkin savupiipullinen rakennus. Maisemasta erottuu yhä kivijalan muoto sekä läjä tiiliä, joiden tulkitsen olevan vanhan savupiipun jäänteet. Olen varma, että olen joskus tiennyt alueen menneisyydestä enemmänkin, mutta hitsi vie kun ei kaikkea muista. Jos joku nyt kertoisi, että #siellähän oli sitä ja tätä", olisin varmasti ihan, että "Ai nii joo!".Tällaisia paikkoja kaupunkien läheisyydessä tarvitaan. On hyvä päästä hetkeksi nauttimaan rauhassa tuulen huminasta ja lintujen laulusta. Lapsetkin nauttivat. Kyllä lapset ottavat malliaan vanhemmista. Isompi poika otti kuvia kameralla (parempia ja mielenkiintoisempia kuvia kuin nämä minun kuvani) ja pienempi juoksenteli kumisaappaissaan, koska hän haluaa juosta poluilla. Kiitos pojalle tästä kuvastani :)


3 kommenttia :

  1. Hei kiitos sulle puolestaan tästä vinkistä :) Täytyypä mennä tsekkaamaan. Kuinka pitkä reitti tuolla kulkee?

    VastaaPoista
  2. Polsan luodon polku on tosi lyhyt. En itseasiassa ole koskaan mitannut sitä. Aiempina vuosina sieltä on päässyt käsikäyttöisellä pikkulossilla pienen uoman yli Hevosluodon puolelle ja sitä kautta sen on saanut yhdistetyksi kätevästi muihin luotojen alueen polkuihin.

    VastaaPoista