25.4.2016

Polkujuoksemassa Toukarissa.

This is me. This is nature. This is my adventure.

Lauantaina lähdimme mieheni kanssa juoksentelemaan Toukarin poluille Porissa. Lapsuudessa sitä kutsuttiin mettässä tai mettäpoluilla juoksemiseksi, nykyisin kyse on polkujuoksusta tai trailrunningista. Alue oli meille entuudestaan tuntematonta, joskin aika lähellä tuttuja maisemia. Lähdimme matkaan Yrjönkalliontien varrella olevasta kuntopolun päästä (linkki Googlemapsiin). Kuntopolun pätkä oli tosi kaunista metsää kallioineen ja jäkälineen, ja sopisi retkikohteeksi lapsillekin.

Kuntopolulta erkanimme metsän muille poluille. Juoksumme oli hieman hapuilua ja etsimistä. Metsässä seikkailemista rajoittivat hieman siellä olevat kalliolouhokset ja niitä ympäröivät aidat.  Lopulta juoksimmekin (ja kävelimme) vain noin 5,4 km. Polkuja kyllä riittäisi pidemmillekin seikkailuille, ja juoksemaan varmaan voisi lähteä jostakin muustakin pisteestä ja lähteä vähän eri suuntaan. Maasto oli mukavan haastavaa ainakin tällaiselle ei niin tottuneelle polkujuoksijalle. Nousuja sen verran kuin Porista voi löytää, kalliota, kivikkoa, juurakoita ja niin pois päin osui reitin varrelle. Ehdottomasti siis uuden retken arvoinen paikka!Autolle palattuamme siirryimme hetkeksi hapuilemaan polkuja Kiimakallion suunnalle ihan vain nähdäksemme, missä se on. Kävimme kurkistelemassa polkuja ja näimme taivaalla lentelevän korppeja.  Jostain sieltäkin päin voisi seikkailunsa Toukarin metsissä aloittaa.

Fiilis juoksun jälkeen oli mainio. Metsässä juokseminen on ihanaa! Maisemantutkimuksen, jonka opintoja joskus yli kymmenen vuotta sitten suoritin, opit ovat tiukassa selkärangassa. Kommenttejani lenkiltä: "Tuossa on joskus ollut polku.", "On se ojittaminen ollut kovaa työtä näin kivikkoisessa maastossa.", "Onkohan tuossa, joskus ollut joku rakennus?", "Onkohan tuo kiviröykkiö?". Minä en osaa olla lukematta maisemaa koko ajan.


Oli hyvä kokeilla juoksutamineiden toimivuutta tositoimissa tuollaisella lyhyemmällä juoksulla. Totesimme mieheni kanssa, että Salomonin Sense prot eivät oikein toimineet noin haastavassa maastossa meidän jaloissamme. Citypoluilla ne sen sijaan ovat oikein passelit. Vaikeimmissa kohdissa jalka tuntui turhan paljon pyörivän kengässä. No, periaatteessahan metsässä voi juosta ihan tavallisilla lenkkareilla, mutta kaltaiseni rymistelijä tykkää kengän pysyvän napakasti jalassa.

Toinen  haaste oli juomavyöni kanssa. Ei toiminut pomppiessa ja hypellessä, ei. Pikkupullot vaan lensivät pitkin mättäitä. Miehen juomareppu sen sijaan kulki mukana mukavasti. Eipä noin lyhyellä matkaa välttämättä juomaa olisi tarvinnut, mutta jotenkin se on turvallisemman tuntuista painella metsään, kun on vähän juomaa ja evästä fölissä. Täytyy varmaan jokin juomareppu hankkia.

Ennen merkkaamattomille poluille lähtöä kannattaa kerrata suunnistus ja kartanlukutaitonsa. Meillä oli kännyköissä Endomondo päällä, jotta näimme missä menimme. Suurempiin metsiin ottaisin kyllä myös paperisen kartan ja kompassin mukaan. Ellei sitten osaa suunnistaa auringon tai jäkälän kasvun mukaan. Tuolla metsässä kasvoi paikoin komeaa naavaakin, joka toki myös auttaa ilmansuuntien hahmottamista. Yksin en myöskään kokemattomana juoksijana lähtisi oudoille poluille.

Mielelläni kuulen ideoita kivoista poluista. Idean Toukariin metsistä löysin Kantapääopistossa-blogista, jonne löysin googletellessani hakusanoilla polkujuoksu ja Pori. Myös muista aihetta liippaavista blogeista kuulisin mielelläni vinkkejä. On kiva lueskella ihmisten kokemuksia, inspiroitua ja saada vinkkejä ja ideoita. Tai järjestääkö joku taho Porin seudulla yhteislenkkejä, jolle tällainen aloitteleva lönköttelijä voisi osallistua?


4 kommenttia :

 1. Näyttää mahtavalta! En olekaan Toukarissa juoksennellut, joitain retkiä on tehty vain sinne lintutornille. Olen tähän asti juossut hyvin haastavillakin poluilla perustossuilla mutta lauantaina ostin ekat polkujuoksukenkäni. Jännä nähdä miltä ne tuntuu kunhan ehtii testaamaan.

  Ootko juossut Porinmetsään viime syksynä tehtyä maastopyöräreittiä? Tosi kiva reitti juoksennella ja hyvin opastettu.

  Oletko muuten facebookin Kestävyyttä pintakaasulla 24/7-ryhmässä? Sen Satakunta-alajaoston kautta ollaan suunniteltu ja järjestetty erilaisia yhteislenkkejä, isommalla ja pienemmällä porukalla, lyhyitä ja pitkiä. Pyrin itse järkkäämään niitä jatkossa aiempaakin enemmän, ainakin kerran tai pari kuukaudessa kunhan muulta elämältä ehdin :) Tervetuloa mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavia polkuja tuolta tosiaan löytyy!

   Porin metsän maastopyöräreittiä juoksin viime kesänä (silloin se oli vasta merkattu nauhoilla) ja Porin metsässä muutenkin on tullut kuljettua sieltä sun täältä niin kävellen kuin juostenkin. Aina sieltä silti tuntuu löytyvän uusia polkuja, joskaan ne uudet eivät sitten ole merkattuja.

   En ollut tietoinen tuollaisesta facebook-ryhmästä, mutta nyt tiedän ja liityin ryhmään mukaan :)

   Poista
 2. Tuolla Toukarilla on kyllä tosi kivoja polkuja. Oltiin siellä taas keskiviikkona ryönäämässä ja löydettiin taas uusia mestoja, kun lähdettiin juoksemaan voimalinjojen alla menevää polkua pitkin.

  Toi Mikan Porin metsän maatsopyöräreitti olikin hyvä vinkki. Miten mä en oo sitä tajunnut juosta?!? :D Oon vaan pyörinyt maastolenkkiä ympäri (liian monta kertaa). Täytyypä käydä tsekkaamassa toi pyöräreitti.

  Mä juoksen nykyään lähes aina juoksurepun kanssa vaiks olis lyhkäsempikin lenkki. Salomonin S-labin reppuja suosittelen lämpimästi. Sain testailla tuota avomieheltä ja ihastuin siihen niin, että pakkohan se oli hankkia. Camelbackin repun kanssa oon juossut tähän kanssa ja se on ollut kans hyvä. Ei tosin niin "virtaviivainen" kuin tuo Sallun reppu.

  Tää on todella hienoa, että Porinkin suunnasta alkaa löytymäänn polkujuoksusta innostuneiden blogeja ja instatilejä. Loistavaa saada vinkkejä puolin ja toisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukariin ajattelimme mennä viikonloppuna uudemman kerran. Joskos löytäisimme kanssa paremmille poluille.

   Maastolenkkiä on itsekin tullut juostua ihan liikaa, vaikka Porin metsässä muitakin polkuja riittäisi. Sieltä löytyy tosi kivoja polkuja niiden merkkaamattomien ulkopuolelta.

   Joo, todella hienoa löytää tältä seudulta blogeja ja instatilejä, ja saada vinkkejä uusista poluista :)

   Poista