8.1.2015

Liikistössä.

Jälleen kerran se tuli todistettua. Ihminen rentoutuu metsässä ja paikoissa joissa menneisyys on aistittavissa. Minä ja lapset kävimme maanantaina kymmenen asteen pakkasessa Liikistössä Ulvilassa, paikassa jossa olen monet hetket lapsena ja nuorena viettänyt.

Pikaisesti vilkaistuna Liikistö näyttää pikkiriikkiseltä metsäläntiltä asutuksen keskellä. Mutta sillä on merkittävä menneisyys, joka on yhä aistittavissa. Varhaiskeskiajalla Liikistö oli kauppapaikka, kirkonpaikka sekä hautausmaa. Nykyisin alue on rauhoitettu muinaismuisto- ja luonnonsuojelualueeksi. Kyltit opastavat kirkonraunioille ja käräjäkiville. Käräjäkivien iästä ei ole tietoa. Kun hetkeksi pysähtyy, voi nähdä aikojen kerrostumat ja luonnon ihmeet.

Käräjäkiveen joku oli kirjoittanut jotain. Tuskin kovin muinainen on tämä teksti.  Lukeekohan siinä YOLO (=You Only Live Once)? No tottahan tuo, mutta olisi voinut valita paikkansa tagilleen paremmin. Kivestä paistaa historiallinen ja geologinen menneisyys. Liikistö on minulle tärkeä paikka, kai jollakin tapaa pyhä. Sutut ja roskat riipivät mieltäni. 

Liikistö symboloi minulle nykyisin myös yhtä tarinoiden ja kertomusten rakentumisen  merkityksellistä ominaisuutta. Omassa muistissani todellinen historia ja lapsena keksityt tarinat ovat limittyneet. Vaikka pyrkisin irrottautumaan  mielikuvitustarinoista, vaikuttavat ne väkisin kuviini, jos eivät muutoin niin ainakin tunnetasolla. Minun elämyksissäni mielikuvitustarinoilla on ollut yhtä suuri merkitys kuin olemassa olevalla tutkitulla tiedolla. Tällaisessa tapauksessa se vieläpä korostuu,  sillä todistetussa tiedossa paikan historiasta on paljon aukkoja. Teorioita Liikistöstä sen sijaan on heitelty aikojen saatossa. Ovatko kivet jäänne puolustustusvarustuksesta? Oliko Tabula Rogerianassa mainittu Ragvalda Liikistössä?


4 kommenttia :

 1. Jo ensimmäistä kuvaa katsoessa, tulee mielikuva historiallisesta paikasta...kyltit / viitat sen kertovat.
  Meillä täällä lähimetsissä on paljon panssari esteitä sotien ajalta, itärajaa on suojattu venäläisten varalta.
  Mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä historiallisia paikkoja!

  Metsä on paikka minne tulee lähdettyä lenkille, varsinkin silloin, kun haluaa olla yksin omien ajatusten kanssa, siellä harvemmin tulee vastaan tuttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsät kätkevät paljon historiallisia paikkoja sisäänsä. Kerrostumina eri ajoilta. Minua viehättävät myös ne kaiken luonnon mielenkiintoisuuden ohella.

   Poista
 2. Metsä! Siellä sielu lepää. Aina.
  Kiva,kun viet lapsetkin metsään. Mekin käymme päiväkodin lasten kanssa usein metsäretkillä. Ei tarvitse leluja eikä mitään ylimääräistä härpäkettä, sillä luonto itsessään ruokkii mielikuvitusta, kannustaa liikkumaan ja kokeilemaan rajoja. Vuodenaikojen vaihtelukin tulee selvästi näkyviin. Siksi olen niin onnellinen, että työni puolesta voin viedä lapset metsään ja onneksi pikkuisia metsikköjä on useita päiväkotimme lähistöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lapset ainakin rauhoittuvat metsässä. Tai yleensä luonnonrauhassa yleensä. Eikä sen metsän tarvitse edes olla suuren suuri. Lapsi löytää kyllä seikkailut pienessäkin metsässä, kuten vaikkapa minä lapsena tuolla Liikistössä.

   Poista