19.9.2014

Jatkosota päättyi 70 vuotta sitten.
Jatkosota päättyi 70 vuotta sitten. Isäni oli tuolloin kahdeksanvuotias evakkopoika. Hänen kotinsa jäi Hiitolaan Karjalaan. Sinne jäi myös talvisodassa Kollaalla kaatuneen isoisäni hauta.

Juuri nyt olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että saan olla tässä, rauhanaikana varttuneena. En voi tietää mitä on elää sodan keskellä ja suuresti toivon, että en sitä koskaan saa tietääkään. Sota on silti tullut lähelleni kertomuksina, esinemuistoina ja jälkinä maisemassa. Sota ei ole jotain jossain tuntemattomassa tapahtuvaa. 

Rauhaa. Sitä toivon. 

4 kommenttia :

 1. Äitini kotikin jäi rajan taakse Sortavalan maalaiskuntaan ja isä ehti olla sodassa taistelijana. Hän joutui rintamalle vain 17-vuotiaana, lähes lapsena. Siksi arvostan tämän maan itsenäisyyttä ja niitä, jonka sen puolesta ovat taistelleet. Kunpa emme enää koskaan kokisi sodan kauhuja ja niin sydämestäni toivon rauhaa tähän maailmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sodan kokeneen sukupolven uhraukset ovat jotain sellaista mitä on vaikea edes hahmottaa. Sydämestäni minäkin toivon rauhaa tähän maailmaan. Se, että on saanut varttua ja elää rauhanajassa on jotain niin arvokasta, että luulisi rauhan kokeneiden tekevän sen vuoksi kaikkensa.

   Poista
 2. Sota vei minultakin isoisän. Isäni jäi sotaorvoksi seitsemän vanhana. Usein on sydäntä kiertänyt, miten rankan lapsuuden sota-orvot ja läheisensä rintamalle menettäneet ovatkaan eläneet. Vaikeaa oli isänkin jakaa muistojaan, paljon piti sisällään, haavat jäytivät loppuelämän. Vasta oman aikuistumisen myötä sitä oivalsi, että oma vanhempi on joutunut selviytymään sodan traumoista - se on tuonut myös sodan kauheudet likemmäs. Toivon totisesti, että osaamme vaalia rauhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minunkaan isäni kauheasti ole kokemuksistaan puhunut, sen verran, että olen tiennyt mitä sota oikeasti on niin kauan kuin muistan. Toivottavasti todellakin osaamme vaalia rauhaa. Sen vaaliminen tuntuu ihmisluonnolle usein olevan vaikeampaa kuin vihan- ja sodanlietsonta.

   Poista