23.5.2014

Kansallismuseossa.


Helsingin retkemme toinen kohde oli Suomen Kansallismuseo. Suuntasimme sinne Luonnontieteelisen museon, myöhäisen lounaan ja lelukauppavisiitin jälkeen. Juniori oli jo tässä vaiheessa hieman väsähtänyt aikaisen herätyksen ja syvällisen Luonnontieteelliseen museon tutustumisen jälkeen. Niinpä Kansallismuseo vierailumme sujui hieman läpijuosten. Kaksi museota yhtenä päivänä on ehkä liikaa lapselle, joka oikeasti haluaa keskittyä ja tutkailla näkemäänsä. "Äiti, kierretään nuo seuraavalla kerralla. Jooko?" Onneksi lapsi voi luottaa siihen, että äiti vie hänet museoretkelle uudelleen.


Varmaan arvaattekin, että minä rakastan tuota paikkaa. Tuo Herman Geselliuksen, Armas Lindgreenin ja Eliel Saarisen suunnittelema rakennus henkii jotain uskomatonta tunnelmaa. Rakennus itsessään ilmentää Suomen historiaa ja arkitehtuurihistoriaa kansallisromantiikkaan kietoutuen. Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot sekä Eric O. W. Ehrströmin pääportaaseen sommittelemat lasimaalaukset viimeistelevät tunnelman. Rakennus on todellinen suomalaisuuden rakentamisen monumentti. Se ilmentää niitä elementtejä, joista suomalaisuutta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa rakennettiin.

Elämyksellinen Kansallismuseon vierailumme kuitenkin oli, väsymyksestä huolimatta. Aloitimme Työpaja VINTISTÄ,  joka sijaitsee museon kolmannessa kerroksessa. VINTTI on toiminnallinen näyttely, jossa tutustutaan Suomen historiaan ja kulttuuriin itse kokeilemalla. Kouluikäiselle tai lukutaitoiselle VINTTI avautuu varmasti vielä paremmin kuin melkein kuusivuotiaalle. Meidän juniorikin toki kierteli innostuneena, kokeili kaikkea näyttelyssä olevaa ja hymyili. Olihan se hienoa kiivetä oikean hevosen kokoisen leikkihevosen päälle,  istua vanhanaikaisessa konttorissa, kiivetä maitolaiturille, piirtää liitutaululle, leikkiä tehdastyöläistä, punnita vanhanaikaisella vaa'all ja vaikka mitä. Kokeili hän kaulauslautaakin kun kerran osaa, meillä nimittäin käytetään sellaista kotona ihan oikeasti.Voi kunpa minunkin lapsuudessani olisi ollut jotain näin hienoa museoissa! Olin lapsena vähän outolintu museofanitusteni kanssa, mutta nykyisin museot ovat jo cooleja! (Tai sitten elän jossain ihmeellisessä muiden outolintujen eskapistisessa rinnakkaistodellisuudessa :))

Mutta kiinnosti ja innosti Suomen kansallismuseo muutenkin. Erityisesti mieleen taisi jäädä Suomi Finland 1900 -näyttelyn kuplavolkkari, jonne sai kiivetä sisälle istumaan. Mummu vieressä muisteli omaa mennyttä kuplaansa. Huippuja tietenkin olivat myös haarniskat, vaikka ne vitriineissä olivatkin.

Vaihtuvana näyttelynä museossa on kesäkuun alkupuolelle asti Japanilaisten taistelulajien historian näyttely "Spirit of Budō - Soturin Tie". Siis vau mitä miekkoja, kypäröitä ja haarniskoja! Olivat paljon Lego Ninjagon varusteluja jännempiä ja koristeellisempia.


Suomen kansallismuseo
Mannerheimintie 34
00100 Helsinki

ti-su klo 11-18
ma suljettu
(VINTTI on avoinna ti-su klo 12-16)


P.S. Kansallismuseon portaikoissa fossiilifanin kannattaa olla tarkkana.We visited National Museum of Finland in Helsinki. 

1 kommentti :

  1. Kehtaankohan tunnustaa etten ole koskaan käynyt kansallismuseossa :0/ vaikuttaa kyllä niin mielenkiintoiselta että asia on korjattava pikimmin. Tampereen työläismuseo Vapriikissa ollaan lasten kanssa käyty ja tykätty kovin.

    VastaaPoista