15.8.2013

Liikistö.

"Muinoin tämä kumpu on ollut saari,ja kivivallein varustettu kauppapaikka, Ragvaldan Liikistö, kirkkoineen, hautausmaineen ja käräjäkivineen. Kun Ulvila sitten erotettiin Kokemäestä itsenäiseksi seurakunnaksi v. 1310, Turun piispa Ragvald II määräsi jo v. 1311, että tänne oli rakennettava uusi kirkko kivestä. Perustusta tehtiin vanhan kirkon ympärille, mutta työ keskeytettiin Liikistön vesien madaltumisen vuoksi. Piispa Pentti antoikin v. 1332 käskyn Ulvilan kirkon rakentamisesta nykyiselle paikalle. 650 vuotta Ragvald II:n määräystä myöhemmin Ulvilan kunta ja seurakunta pystyttivät vanhan kirkon alttarin kohdalle ristin, vapahtajamme ja kristinuskon tunnuksen."

 Lapsuuteni seikkailujen kohde. Liikistö Ulvilassa. Alue on rauhoitettu asutuksen keskellä muinaismuisto- ja luonnonsuojelualueeksi. Asuinalueen keskellä uinuva kappale menneisyyttä.

Kun olin koululainen, suuntasin seikkailemaan Liikistöön. Kun kaipasin rauhaa, suuntasin sinne lueskelemaan. Jotain historiallista. Myöhemmin osallistuin siellä järjestetyille arkeologisille kaivauksille. Menneisyyden ihmisten luurangot tulivat esiin.

Vuodet vierivät. Liikistökin on vanhentunut. "Emme suosittele alueella liikkumista kovalla tuulella puiden kaatumavaaran vuoksi." Menneisyys hautautuu yhä syvemmälle sitä suojelevaan kasvillisuuteen. Mutta yhä sen voi nähdä. Ja tuntea. Totta ja tarua. Historioita ja legendoja.

Menin Liikistöön auringon paistaessa. Tuuli yltyi. Puut alkoivat huojua. Kuulin rapsahduksia. Ympärilläni putosi oksia, käpyjä, lehtiä. Tuuli? Orava? Menneisyyden henget? En tiedä mikä minulle tuli, mutta lähdin äkkiä pois. 


4 kommenttia :

 1. Vaikuttaa ihanalta paikalta! :)

  Rapina ja putoilevat kävyt ja oksat saavat helposti ihmisen valpastumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana paikka tosiaan. Ja loistava esimerkki siitä, kuinka merkityksellinen paikka tuollainen pieni rauhoitettu alue voi olla alueen ihmisille.

   Poista
 2. Lapsuuden leikkipaikat on niitä ihanampia. Jännittävä paikka sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuuden leikkipaikoissa on yhä jännä käydä :)

   Poista