31.12.2012

Kohti uutta vuotta.


Sateisessa säässä, lumikinosten huvetessa kulkee vuosi kohti loppuaan. On käyty pienissä juhlissa. Poika ei ole halunnut olla poikakeiju. On tingitty periaatteista ja ammuttu raketteja. Ihan muutama vain. Aika syrjässäkin. Ja yksi Emäntä-niminen. On herkuteltu.

Hyvää Uutta Vuotta 2013!

28.12.2012

21.12.2012

Talvipäivänseisaus.Talvipäivänseisaus. Valo tuntuu muuttuneen. Tuomaanmarkkinoilla värjöitteleviä myyjiä ja muovipussikätisiä joulukiirehtäjiä.

20.12.2012

Oi kuusipuu!
Koti tuoksuu hyasinteilta ja kuistilta kantautuvalta sulavalta kuuselta. Kävivät hakemassa kuusen läheisen tavaratalon pihan kuusikauppiaalta. Haaveilimme omasta metsästä ja kuusenhakuretkistä.

Yläasteella kerran esityksessämme lauloimme O Tannenbaum! Minulla oli enkelin siivet. Siipeni jäivät jumiin lavan kapeiden portaiden kaiteisiin. Nolo tilanne tuolloin. Nyt naurattaa. Ala-asteella olin aina se nokkahuilutyttö. Joku kutsui meitä nokkahuilubändiksi.  

17.12.2012

17.
Viikko jouluaattoon. Joulunetsintäpäivitykset jäivät unohduksiin kaiken menon keskellä.

Torstaina sain muistutuksen painovoimasta ja turhan kiirehtimisen kannattamattomuudesta. Peitto kietoutui jalkani ympärille väärässä paikassa. Portaat eivät ole kääriytymisaluetta. Varsinkaan siivouspäivänä. Mustelmilla ja pikkuturvotuksella kuitenkin selvisin.

Lauantaina ajoimme lumisten maisemien halki. Muistelin kuinka ne eräänä loppusyksyn päivänä näyttivät odottavan lunta peitokseen. Perillä lumi tuiskusi ja lapseni leikkivät. Lapsesta ei saa näköiskuvaa jos kuvaaja liikuttaa kameraa lapsen vauhdilla. Mitkä katkonaiset yöunet...

Kotimatkalla pohdin kumpi oikeastaan on jouluisempaa - joululaulut vai hiljaisuus.

Sunnuntaina lapsi totesi hyasinttien haisevan.


13.12.2012

13.
Naapureistani tapaan ehkä useimmiten koivussa istuvan variksen. Taisi odottaa lähestyvää lumisaderintamaa. Päivän valoisinkin hetki oli tänään hämyinen.  Kävin postissa lähettämässä joulukortit. Hämmästelin jonojen puutetta sekä ihmisten ystävällisyyttä. Kauppahallissa istahdin nauttimaan päivän kahvin. Myöhemmin lumisade muutti mustan piponi valkoiseksi. 

Hyvää Lucian päivän iltaa! Lucia neito valon tuo. 

12.12.2012

11.&12.Illalla luulin hetken vanhan toverini migreenin saapuneen. Kyse onneksi olikin jostain helpommasta kivistyksestä. Joulunetsintäpäivitykseni kuitenkin sai unohtua. 

Lunta tuiskutti hetket joina olin työntämässä lastenvaunuja vastatuuleen. Aamulla lumikarhut tärisyttivät astiakaappia. Eristivät minut maailmasta lumisella muurilla. Kohta tartun lapioon ja kaivan kulkureitin maailmaan. Ellei hitaan heräilyni seurauksena joku muu ehdi ensin.

10.12.2012

10.


Ulkoilma tuntui ihmeelliseltä muutaman päivän sairastelun jälkeen. Ostin hyasintteja kaupasta, jossa joulukuusia aseteltiin myyntivalmiuteen.

9.12.2012

9.
Sain Kesän lapsi Minnalta  neljä jouluista kysymystä. Olisi mukavaa jos Tessa, Kartanonrouva Elise ja Hannah haluaisivat vastata kysymyksiin. Miten voikaan olla näin vaikeaa uskaltautua laittamaan tällaista eteenpäin.

1. Lempijoulukukka? Joulukaktus aiheuttaa riemun jos sattuu kukkimaan.

2. Joululaulu joka virittää tunnelman? Tonttu. Ja etenkin kun sitä itse hoilottaa.

3. Tätä jouluvalmistelua en ole koskaan jättänyt tekemättä? Äitini kanssa yhdessä olen jok' ikinen joulu leiponut piparit. Pikkujouluksi ja jouluksi.

4. Joulun tuoksu? Joulukuusi.

8.12.2012

8.
Korttitehdas on ollut tuottoisa. Nuoren herran omaa designia, äiti teki tekstit ja perunamuotit. Värit tuo väri-iloittelija valitsi itse. Niin ja glitterin. Mitäpä minulla siihen sanomista.

7.12.2012

7.


Mitä ihmettä, seitsemäs joulukuuta... Minä kurkkukivussa muistelen niitä aikoja kun kipeänä sai hiljaisuudessa levätä. Onnea tämä silti on. Päätäni silittävä lapsi. Hän kaivoi laatikosta menneiden vuosien kartonkitontut teipatakseen ne ikkunaansa tanssimaan. Nuo tontut ovat perinteeni lapsuudesta. Yhä uudelleen jäljennetyt. Huomenna kuulemma leikataan lisää. Jos lapsi saisi päättää, olisi tonttuja joka paikassa. Vanhemmat toppuuttelevat pelätessään psykedeelistä tonttusirkusta.

4.12.2012

Hämyhyssyn aikaan.

Ilta ja lumi verhoavat. Sisällä voisi viettää  hämyhyssyä. Tiedättehän sen hetken kun kaikki muuttuu hämyssä rakeiseksi. On hämyssä ihan hiljaa. Tuossa hetkessä on taikaa.

Olen viluinen ihminen mutta rakastan pakkasta. Totesin vihdoin oppineeni pukeutumaan. Ehken tyylikkäästi, mutta olosuhteiden vaatimalla tavalla. Kesän saapuessa rakastan hellettä.4.


Mummulta lapsena saamani enkelikello. Ihana muisto rakkaasta mummusta. Lähes kaikkien joulujeni mielenlämmittäjä.

2.12.2012

Kristalleja pulkkamäessä.

Talvi ja joulukuu saapuivat kuin rakkaina ystävyksinä. Viikonloppui kulki myrskyisästä yöstä aurinkoiseen pakkaspäiväänn. Tänään laskin pulkkamäkeä. Ihailin kristallin tavoin auringossa loistavia jääkiteitä. Joki höyrysi. Palelevat varpaani houkuttelivat minua hupikasostoksille.

2.

Ensimmäinen adventti. Glögiä ja tonttuja. Pikkujoulutunnelmaa.1.12.2012

1.

Ensimmäinen joulukuuta. Ensimmäiset piparit on leivottu kolmen sukupolven voimin. Tonttu tuonut vihjekirjeen  joulukalenteriin. Aarteen etsintään aamutuimaan. Yön aikana valkoiseen verhoutunut maa.